Over mij

Leven lang ontwikkelen

Van verslavingszorg naar re-integratie

Opgeleid als maatschappelijk werker, begon ik zeventien jaar geleden in de verslavingszorg als straathoekwerker in Friesland. Mijn uitvalsbasis was een dagopvang voor drugsverslaafden. We werkten in de parken en achterbuurten van de plek waar ikzelf opgegroeid was: Drachten. Om meer ervaring op te doen in de individuele spreekkamer, stapte ik over naar de re-integratie. Ik verbreedde mijn doelgroep en kreeg meer focus op de arbeidsmarkt.

De oplossingsgerichte benadering en het trainen van professionals

Dertien jaar werkte ik bij verschillende Drentse gemeentes en een sociale werkplaats. Daarnaast leerde ik graag bij. Ik volgde een opleiding tot jobcoach (post hbo) en een mastercourse oplossingsgericht werken. Naast mijn werk in de spreekkamer deed ik ervaring op als trainer bij Alescon. We verzorgden jarenlang trainingen in communicatie, oplossingsgericht werken en loopbaanthema’s, zowel voor cliënten als staf en leiding. In 2016 ronde ik Bedrijfskunde (post hbo) af.

Nieuwe rollen, commerciële ervaring en freelance klussen

Om meer tactische en strategische ervaring op te doen, ben ik gaan werken voor het landelijke project ‘Beter benutten’. Met een multidisciplinair team ontwikkelden we gedragsmaatregelen om het reisgedrag te beïnvloeden van werknemers: uit de auto en meer openbaar vervoer, fietsen en thuiswerken. In deze rol was ik accountmanager van 27 grote organisaties in Assen. Nuttig en leerzaam, maar ik wilde óók het directe contact met cliënten en teams. In 2017 ben ik freelance trainingen gaan verzorgen in oplossingsgerichte gespreksvoering, een samenwerking met het Solution Centre. Daarnaast werkte ik voor een commerciële Arbodienst als loopbaancoach en bedrijfsmaatschappelijk werker. Ondertussen verdiepte ik me in het bredere werkveld van de positieve psychologie en volgde de basistraining positieve gezondheid bij het Institute for Positive Health.

Drie pijlers en verassende uitwerkingen

Inmiddels werk ik volledig zelfstandig op drie pijlers: bedrijfsmaatschappelijk werk, loopbaancoaching en trainingen oplossingsgericht werken. Hier volgen geregeld verrassende ‘maatwerk-klussen’ uit. Zoals een implementatietraject oplossingsgericht werken bij een organisatie, een teamsessie rondom positieve gezondheid of een supervisietraject voor een individuele werknemer.

Wil je bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen? Bel of mail me dan gerust.

Wieger Jan Kooij, (06) 57 81 95 44, mail@wiegerjankooij.nl