Boekenkast

Steve de Shazer, Brené Brown, Martin Seligman en Tom Wright om maar enkelen te noemen. Ik ben gevormd door de inzichten van deze leraren en beveel ze van harte aan! Nog elke dag haal ik nieuwe inspiratie uit deze en vele andere leermesters, zoals Ben Tiggelaar, Insoo Kim Berg, Arnoud Huibers, Louis Cauffman en Ben Furman. De lijst wordt te lang, dus hier mijn top 5 aan boeken.

De kracht van oplossingen is een basisboek voor mensen die oplossingsgericht werken in de praktijk willen brengen. Vol met beschrijvingen van casuïstiek en microanalyses van oplossingsgerichte gesprekken. Elk ‘lastig’ thema komt aan bod, zoals: onwillige cliënten of crises. En alles uit eerste hand: geschreven door grondlegger Insoo Kim Berg zélf!

De Character Strengths and Virtues is de positief psychologische tegenhanger van het welbekende naslagwerk voor psychische ziektebeelden DSM. Welke krachtbronnen hebben mensen? Dit boek beschrijft er 24. Als er een ziektebeeld is, vraag ik wel hoe mijn cliënten dat ervaren. Maar, ik geloof dat doelen worden bereikt op basis van krachtbronnen. De diagnose die ik stel is: hoe ziet je gewenste toekomst eruit en welke sterke eigenschappen heb je? Aangevuld met een gevalideerde test is dit boek een basiswerk in mijn dagelijkse praktijk.

Wat maakt dat een verandertraject werkt? Dit is toch wel een heel praktische basisvraag. The heart & soul of change bevat onderzoek naar deze vraag. Het verschil in effect wordt niet bepaald door de methodiek, specifieke interventies of de duur van een traject. Ook maakt de professionele discipline niet uit en zelfs de jaren van ervaring van de therapeut niet. Wat dan wel? De kritische succesfactoren zijn bijvoorbeeld: authentieke aandacht, de inductie van hoop en een goede werkrelatie. En dat geldt natuurlijk ook voor leidinggevenden, Arboprofessionals en HR-adviseurs.

Brené Brown deed jarenlang onderzoek naar schaamte. De kracht van kwetsbaarheid maakt inzichtelijk hoe ondraaglijke kwetsbaarheid leidt tot schaamte. We willen het niet voelen, dus verdoven we. Hoe? Door bijvoorbeeld te beschuldigen, te klagen of zwart-wit te denken. Dat is al vervelend op zichzelf, maar het echte probleem is dat je niet selectief kunt verdoven. Dus om kwetsbaarheid te voorkomen verdoven we óók creativiteit, verbinding en liefde. Juist dit zijn thema’s die verweven zijn met zo veel doelen die ik tegenkom in de spreekkamer en met teams. Dit is dus de uitdaging: kwetsbaar durven zijn. Ons verhaal vertellen zoals het écht is. Dit is he-le-maal niet soft. Integendeel: het getuigt van kracht en vraagt moed! Ik wil mensen helpen hun echte verhaal te vertellen en creativiteit en verbinding terug te vinden.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap vind ik een episch basisboek! Op elk professioneel gesprek dat ik heb gevoerd is dit boek van toepassing. En wat heeft het mij gevormd, zowel professioneel als persoonlijk. Pro-activiteit is slechts het begin. Het gaat over samenwerking, écht luisteren en goede zelfzorg. Dit boek is in 1989 uitgekomen en een van de meest verkochte managementboeken ooit. En vooral: tijdloos!